Pálení čarodějnic a opékání špekáčků u paní učitelky Soni

30.04.2013 09:00

 

Milí rodiče,

dne 30.dubna 2013 (úterý) se chystá kolektiv MŠ společně s dětmi na ,,Pálení čarodějnic", které se bude konat u paní učitelky Soni Ludvíkové u sklepa.

Děti dostanou špěkáček, chléb i nápoj. Nemusíte dětem nic chystat - ale pokud budete chtít, můžete dětem nachystat malý batůžek a do něj vložit např. ještě nějakou sladkost.

Program dne: vycházka do lesa s hrou ,,Na stopovanou a hledání pokladu", poté opékání špekáčků u ohně se zpěvem jarních písní.

Poté se s dětmi ještě v dopoledních hodinách vrátíme zpět do MŠ.

Něco málo o tradici - ,,Pálení čarodějnic"

Pálení čarodějnic (neboli Filipojakubská noc, Valpuržina noc nebo Beltine) se odehrává v noci z  30.dubna na 1. května. Jedá se o velmi starý a dodnes živý lidový zvyk a zvláštní svátek. Tuto noc se lidé schází u zapálených ohňů a slaví příchod jara. Na některých místech se ještě staví májka.

Tato noc je považována za ,,magickou" - slavil se pravděpodobně původně  během úplňku, jenž byl nejblíže dnu, nacházejícímu se přesně mezi jarní rovnodenností a letní slunovratem. Lidé věřili, že tuto noc se čarodějnice na čarodějnický sabat. Lidé také věřili například v otevírání různých jeskyní a podzemních slují, ve kterých jsou ukryty poklady. Hlavním smyslem tohoto starého lidového zvyku byla pravděpodobně oslava plodnosti. Na ochranu před čarodějnicemi (původně před zlými duchy a démony) se na vyvýšeném místě zapalovaly ohně, postupně se tomu začalo říkat ,,pálení čarodějnic". Zapalovala se smolná košťata a házela se do výšky - popel z těchto dnů měl zvláštní moc pro zvýšení úrody (také se k popelu vodil dobytek - plodnost), nebo přes popel skákali lidé, aby si zaručili mládí a plodnost. 

Nejen u nás, ale i v jiných zemích se tato tradice slaví : Slovensko, Polsko, Německo, Švédsko, Skotsko, Irsko ...atd.

 

Použité informace staženy z webové stránky : www. wikipedia.org