Kdy a kam k logopedovi ?

20.09.2013 19:34

Řeč dítěte se vyvíjí mnoho let. Jak tedy poznat, kdy je špatná výslovnost ještě akceptovatelná a kdy už znamená nějaký problém?

Ve většině případů musí rozhodnout logoped a také on je jediný, kdo vaše dítě z jazykového „skobltání“ vyvede bez následků. Docházka k odborníkovi rozhodně není výjimečná již ve čtyřech letech, ale opravdový tréninkový sprint je potřeba nasadit až tehdy, neovládá-li dítě nějakou hlásku rok před nástupem do školy.

 

1) než začne hořet ... 

 

Pokud dítě ještě ve čtyřech letech neumí kromě L, R, Ř ještě další hlásky - obvyklé jsou sykavky, Ť, Ď, Ň, je nejvhodnější čas navštívit logopeda, aby zjistil příčinu špatné výslovnosti. Tou může být nedoslýchavost, nedostatek podnětů z domácího prostředí, těžkopádnost mluvidel, opožděný vývoj řeči a podobně.

Následuje náprava pomocí speciálních logopedických metod. Je vysloveně škodlivé pouštět se v tomto věku dítěte do domácího nácviku podle příruček typu „opakuj po mně“ nebo své dítě nechat napravovat kamarádkou „odbornicí“.

 

2) Hoří !

 

Teprve v předškolním věku, tedy pokud v posledním roce před nástupem do školy dítě nevyslovuje správně všechny hlásky, je nejvyšší čas na zahájení systematické logopedické péče. V sedmi letech totiž už rozvoj řeči končí a co není, nebude. A protože ve škole bude mnoho jiných povinností, je vhodnější dotrénovat vše před nástupem do ní.

Nutná cvičení mohou posloužit i jako nácvik pravidelného učení a soustředění. Známé říkany třeba na trénink R - tdnka, tdůže, tdatata, jsou totiž na denním pořádku. Cvičí se krátce, za to několikrát denně.

 

 

 

Obvyklé typy poruch

a, vadná výslovnost

Dítě používá hlásku, která do našeho sytému jazyka nepatří. Typické je francouzské (zadní) R, mezizubní výslovnost sykavek (šlape si na jazyk). Bohužel, tady je návštěva logopeda nutná, protože sponntální náprava obvykle nehrozí.

b, patlavost

Dítě špatně vyslovuje některé hlásky.

c, koktavost

Dítě opakuje několikrát první či poslední slabiky, či výrazně dlouho tlačí na první slabiku. Tato porucha většinou souvisí s psychikou.

 

 

LOGOPEDIE ZNOJMO 

 

1) Mgr. Jitka KRAFKOVÁ - klinický logoped, logopedická poradna pro děti i dospělé

     Adresa: Rudoleckého ulice  921/3, 669 02 Znojmo

     Emailová adresa: krafkova@volny.cz

     Telefonní číslo: 515 220 447

 

 

2) Mgr. Eva ŠEVČÍKOVÁ - klinický logoped, logopedická poradna pro děti a dorost

      Adresa: Dolní Česká 313/1, 669 02 Znojmo

      Emailová adresa: sevcikova.e@volny,cz

      Telefonní číslo: 515 243 964

 

3) Mgr. Vladimíra Váňová

      Adresa: Legionářská 1878, 669 02 Znojmo

      Emailová adresa: - neuvedena -

      Telefonní číslo: 606 926 258

 

4) Mgr. Blanka Tenorová

       Adresa: ZŠ Prosiměřice (učitelka)

       Emailová adresa: - neuvedena - 

       Telefonní číslo: - neuvedeno - (viz.telefonní číslo do ŽŠ Prosiměřice)

 

5) Mgr. Bartáková

       Adresa: Tovární 886/ 14, 669 02 Znojmo

       Telefonní číslo: 739 651 671

 

 

Více na internetové stránce: https://www.klinickalogopedie.cz/index.php?pg=verejnost--adresar-logopedickych-pracovist&kraj=62