Jak na vši !

09.01.2014 19:34

 

Chodí Vaše dítě do mateřské školy nebo jiného kolektivu mezi děti? Tak je zde jistá pravděpodobnost, že se mohou u něj objevit vši (veš dětská;pediculus capitis).

Proto je vhodné o tomto infekčním onemocnění něco vědět - hlavně postup při léčbě vší. 

 

 

Léčba vší

Léčbu zahájíme pouze v případě, že ve vlasech najdeme dospělé lezoucí vši. V souladu s tímto nálezem by měly být na jednotlivých vlasech (především za ušním boltcem a na týle) nalezeny hnidy nacházející se blízko (pod 1 cm) k pokožce.

Dítě do vyřešení problému nesmí do dětského kolektivu.

 

 

 

Je-li nemocným muž či chlapec, nabízí se nejjednodušší řešení, tedy ostříhání vlasů na délku pod 1 cm. V takto krátkých vlasech vši žít nemohou.

Pokud je toto řešení nevhodné, např. u dívek, postupujeme takto:
V lékárně zakoupíme přípravek proti vším. Je k dostání bez lékařského předpisu a zákazník má na výběr v podstatě ze dvou možností.

První z nich je koupě šampónu nebo spreje s insekticidem vyvinutým proti vším, který parazity hubí ochromením jejich nervové činnosti.

Druhou možností jsou přírodnější přípravky s olejnatými látkami, které ucpávají vším dýchací cesty. V poslední době se jeví jako vhodnější druhé jmenované přípravky, neboť není možné, aby na ně byly vši rezistentní a jejich používáním se rezistence nezvyšuje (viz. výše). Nepůsobí škodlivě na pokožku hlavy a na vlasy. Přípravek použijeme dle návodu na obalu.

Proceduru je nutno ještě opakovat po 8–10 dnech, protože většina přípravku nezabíjí hnidy. Smyslem opakovaného použití je likvidace vší, které by se eventuelně mohly vylíhnout z nepoškozených hnid (viz. životní cyklus vši).

Dále léčbu podpoříme vyčesáváním vlasů tzv. všiváčkem, což je velmi hustý hřeben, který je k dostání v lékárně nebo je přibalen k přípravku proti vším.

Vyčesané vši a hnidy necháme padat na bílý papír nebo do umyvadla a poté likvidujeme (spláchneme).

Hnidy, které nebylo možné vyčesat, můžeme odstranit malými nůžkami i s vlasem. Vajíčka připevněná daleko od pokožky (nad 1 cm se jedná o mrtvé či vylíhlé hnidy) necháme s vlasy odrůst. Teprve po odstranění všech podezřelých hnid a lezoucích vší je možné dítě poslat do kolektivu.

Pozor! Insekticidní přípravky jsou agresivní látky. Je nutné je používat přesně dle návodu výrobce, zejména dodržet dávkování. Nehynou-li vši po aplikaci přípravku, pak se zřejmě jedná o vši rezistentní na tuto chemikálii. Oznamte to svému lékárníkovi, který vám prodá přípravek obsahující jinou účinnou láku. V žádném případě nezvyšujte dávky, tak byste škodili nemocnému, ne vším.

Po ošetření zavšivených hlav v rodině se soustřeďte na čistotu domácnosti. Všechno ložní prádlo je třeba vyprat na 90 stupňů. Soustřeďte se i na matrace, ty je nutné vyklepat a vyluxovat. Kostry postele omyjte dezinfekčním prostředkem. Je nutné vyperat všechno oblečení. Věci, které se nedají vyprat, dejte minimálně na jeden den do mrazáku.

 

Co použít? 

 

·         Směr stolního oleje a alpy ( ½ : ½ ), popř.:( 3:1)

·         Šampón s přídavkem Tea Tree oleje (silné aroma vši odpuzuje)

·         Šampóny na hubení vší (Parasidose, Paranit, Liquido Duox, - dle nabídky v lékárně)

·         Šampón pro psy (Orthosan,…)

·         Sprej DIFUSIL (k usmrcení dospělých vší)

·         Žehlička na vlasy (hnidy vlivem vysoké teploty explodují)

·         Slivovice (doporučuje se polit hlavu hodně silnou slivovicí, zabalit do ručníku a nechat několik hodin působit

·         Oplach z octové vody (2 dcl teplé vody s jednou lžící octa), která údajně díky své kyselosti zahubí poslední přeživší hnidy).

Veš_bublinky_normal